Titanyum Çinko Kenet Çatı & Cephe Kaplama

Titanyum Çinko Kenet Çatı & Cephe Kaplama

Mimari tasarımlarda kullanılacak malzemenin seçiminde estetik görünümü , işlenebilirliği geri dönüşümü , enerji tasarrufu oranı malzeme ömrü son yıllarda gelişen teknolojilerle beraber yeni malzemelere talebi arttırmıştır. Mekanik ve fiziksel performans olarak üstün malzeme tipleri üretilmeye başlanmıştır. Bunlardan birisi de Titanyum Çinko alaşımlı demir içermeyen Metal Çatı ve Cephe Kaplama malzemesidir

Organik uçucu maddeler insan sağlığına ve hava kirliliğine sebebiyet veren çeşitli sıvı ve gaz maddelerden oluşan bir gruptur. Bu maddeleri içeren yapı malzemelerin kullanımı son yıllarda Ekolojik yeşil bina talebine artan rağbetle beraber yok olmaya başlamıştır.

İhtiyaçların doğru tespitiyle beraber yaşayan, kendi kendini onaran çinko alaşımlı metaller ile kaplanan yapıların ömürleri de uzamaktadır. 200 yıla kadar yaşayan Titanyum çinko kaplama malzemelerinin diğer çatı ve cephe kaplama malzemelerine nazaran yüksek bedellerine karşın malzeme ömrüne baktığınızda ekonomik olarak ta üstün bir malzeme olduğunu görmekteyiz.

Yerleşim Ortalama Ömür
Kırsal Alan
> 100 yıl
Kısmen Sanayileşmiş Alan
60 yıl
Tamamen Endüstriyel Alan
40 yıl
Marina
40 – 60 yıl
Çinko malzeme, diğer metallere oranla daha düşük erime sıcaklığından dolayı %90 oranlara kadar geri dönüşümü sağlanan bir malzeme olduğundan enerji tasarrufu anlamında en elverişli metal çatı ve cephe kaplama malzemesidir. (Çinko 420 oC, Alüminyum 660 oC, Bakır 1083 oC, Demir 1539 oC, Nikel 1455 oC) ve dolayısıyla enerji tasarrufu açısından avantaj sağlamaktadır .

Titanyum Çinko ürünleri, Avrupa normu EN 988 (Çinko ve Çinko Alaşımlar – Binalarda kullanılan haddelenmiş yassı mamüllerin özellikleri) ‘i sağlayacak şekilde %99.995 oranında saf çinko, titanyum ve bakır alaşımıdır. Bakır, alaşımın gerilme mukavemetini arttırarak mekanik dayanımını arttırır ve malzemeyi daha esnek hale getirirken Titanyum, kalıcı deformasyonlara karşı uzun ömürlülük direncini arttırır. Titanyum bazı diğer metallere oranla daha düşük genleşme katsayısına sahip olduğundan ısıl genleşme performansı diğerlerinden daha iyidir. (Titanyum 8,4×10-6, Alüminyum 23,2×10-6, Bakır 16,8×10-6, Paslanmaz Çelik 16,5×10-6, Demir 11,7×10-6)

TİTANYUM ÇİNKO ALAŞIMIN İÇERİĞİ

Cu Ti Al Zn
min min min
0080 0060 – kalan kısım
maks. maks. maks.
1.000 0200 0015
Z1 kaliteli çinko ( Tablo bkz. UNI EN 1179 )
TİTANYUM ÇİNKO ALAŞIMIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ

Açıklama Birim Değer
Yoğunluk kg/dm³ 7,14
Erime Noktası °C 419
20 °C ‘de Özgül Isı kJ/kg °C 0,401
20 °C ‘de Isı İletkenliği W/m °K 109
Elektrik İletkenliği m/ohm. mm² 17
Laminasyona paralel olarak Isı Genleşme Katsayısı mm/m °C 0,022
Laminasyona çapraz yönde Isı Genleşme Katsayısı mm/m °C 0,017
Yeniden Kristalleşme Sınırı °C > 300
Elastisite Modülü N/mm² > 80.000
Erichsen Çizilebilirliği mm 07-set
180 ° – 20 °C ‘de uzunlamasına yönde Büküm Testi n° 3 min.
Çapraz yönde 180 ° – 20 °C ‘de Büküm Testi n° 5 min.
Sertlik % 40-55
Manyetik Olmayan
Ateşe Dayanıklılık
TİTANYUM ÇİNKO ALAŞIMIN MEKANİK ÖZELLİKLERİ

Orantılılıktan Birim Yük Deltası 0,2% Rp 0,2 N/mm²
min 100
Çekme Mukavemeti Rm N/mm²
min 150
Kopmadan sonra Uzama % A 50 mm %
min 35
Kayma nedeniyle Uzama % %
maks. 0,1
Minimum Sertlik HV 45

Doğa Dostu Zintek Titanyum Çinko – NEDEN TİTANYUM ÇİNKO KENET KAPLAMA ?

LEED Sistemi, yapıların çevresel sürdürülebilirliği değerlendirmek için bir standart sağlar. LEED sistemi bir ürün sertifikası olmadığı için Zintek® laminat’ı doğrudan işaret etmez ancak kredilerin elde edilmesine yardımcı olabilecek bir unsur olarak Zintek® laminat’ı içermektedir. Zintek Srl, sürdürülebilirlik zincirindeki rolünün tamamen bilincinde olarak, ürününün LEED haritalamasını aktive etmeye karar vermiştir. Hangi ön koşulların ve kredilerin sağlanabileceğini belirlemiştir.

Zintek®’in ürünleri aşağıdaki alanlarda ön koşullar ve krediler kazanımlarına izin verir :

– SS Çalışma alanının sürdürülebilirliği :
• SSp1 – Şantiye operasyonları nedeniyle kirlenmenin önlenmesi
• SSc7 – Isı Adası etkisi (dış yüzeyler ve kaplama çözümleri)

– EA Enerji ve atmosfer :
• EA1 – Enerji performanslarının optimizasyonu

– MR Malzemeler ve kaynaklar :
• MRc4 – Geri dönüştürülmüş içerik
• MRc5 – Yakın mesafede çıkarılan, işlenmiş ve üretilen malzemeler (üretim merkezinden 350 km içerisindeki projeler için)
• MRc7 – Sertifikalı ahşap
İşlenebilirlik ve Zintek Titanyum Çinko

• Fiziksel-Kimyasal özellikleri göz önüne alındığında, zintek® son derece sünek ve yumuşaktır, bu da herhangi bir metal levha çalışması için idealdir.
• Rulolar 10 °C ‘nin altındaki sıcaklıklarda işlenmemelidir. Levhayı minimum değere kadar ısıttıktan sonra işlenebilir.
• Kış koşullarında uygulamalarda en uygun koşullar seçilmelidir. Üretim daha iyi ısı koşullarının olduğu imalathane / fabrika gibi kapalı alanlarda gerçekleştirilmelidir.
• Sahada yapılması gereken tüm işler için, laminat sıcak havalı fanlar ile önceden ısıtılabilir.
• Laminatın işlenmesi ve yerleştirilmesinden sonra oluşan herhangi bir sıcaklık değişikliğinin yapının davranışı üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
• Uygulanması zor konik, konveks, konkav ve diğer kompleks şekillerin rahatlıkla uygulanabildiği yaratıcı tasarımlara olanak sağlamaktadır.
Estetik Görünüm

• Zintek® ‘in doğal görünümü uniform, parlak gridir.
• Atmosfere maruz bırakıldığında, yıllar boyunca cazip kayrak gri rengi ile yüzeye doğal bir yaşlanma etkisi kazandıran kendiliğinden koruma tabakası [ Patina ] oluşturur.
• Doğal oksidasyon, yüzeyin farklı renk tonlarıyla pürüzlü bir şekilde renklenmesine neden olabilir, bu yüzeyin tamamında muntazam bir renkle geçici bir durumdur.
• Zintek®’in doğal görünümü, korozyon direncini mükemmel bir şekilde koruyan özel yüzey uygulamaları ile değiştirilebilir.
• Tüm malzeme tipleriyle uyum içinde çalışılabildiğinden Mimarlara sınırsız tasarım olanakları sunmaktadır. 6 farklı renk alternatifleri ve eşsiz yüzey yapısı ile Zintek Titanyum Çinko çatı ve cepheler için eşsiz bir metal kaplama malzemesidir.
Ömür ve Bakım

ZINTEK® doğal yollarla (çinko hidro-karbonattan oluşan “patina”adı verilen bir tabaka oluşturarak) kendi kendini koruyan ve onaran demirsiz bir metaldir. Havadaki CO2, nem, yağmur, vb. atmosferik etkilere karşı kendini korumakta ve onarmaktadır. Bu nedenle uygulama hataları dışında bakım gereksinimleri çok düşüktür.
Ses İzolasyonu [Akustik Performans]

Erime sıcaklığının düşük olduğundan da anlaşılacağı üzere ses izolasyonu anlamında en iyi malzemelerden birisidir. Akustik bir etkisi olup dış etkenlerden gelecek gürültüyü alternatif kaplama malzemelerine nazaran daha az içeri iletir. Yağmur, dolu gibi çatı üzerine düşen atmosferik etkenlerin gürültüsünü büyük oranda absorbe eder.
Anahtar Kelimeler

#arcdema #zintek #titanyum-çinko #titanyum-çinko-kenet-çatı #titanyum-çinko-çatı #titanyum-çinko-cephe #titanyum-çinko-kenet-cephe #mimari #mimarlık #mimari-tasarım #titanyum-çinko-dış-cephe #cephe-kaplama #çatı-kaplama

Bu gönderiyi paylaş